Ga direct naar

Terug naar de Stad, Engels ondertiteld
In 2006 kregen de filmmakers Annette Bleeker en Engel Lameijer van GGZ Rijnstreek, een onderdeel van GGZ Rivierduinen de langjarige opdracht om vier cliŽnten te volgen, met ze te praten en te filmen. De cliŽnten hebben de ziekte schizofrenie en hebben door de ernst van hun ziekte jarenlang doorgebracht in woningen op het instellingsterrein van GGZ Rivierduinen te Noordwijkerhout. In december 2008 zijn ze terug gegaan naar hun geboorteplaats en hebben een appartement betrokken in de nieuwe wijk ĎZegerkwartierí


Lameijer & Lameijer VOF† filmen de cliŽnten terwijl ze nog in de bollenstreek wonen. De hoofdpersonen geven hun mening over hun ziekte, hun toekomstplannen en hun visie op de op handen zijnde verhuizing. Een documentaire die je aangrijpt, omdat de ziekte levenslang is. Toch laten de cliŽnten zich daardoor niet uit het veld slaan. Ze knokken voor een plek in de samenleving. Gijs Wanders, bekend als o.a. NOS Journaalpresentator, sprak de documentaire in. Michael van Breemen componeerde de muziek.

Interviews eindredactie en montage: Annette Bleeker

Camera licht en geluid: Engel Lameijer


Tien jaar geleden ontstond er een samenwerking tussen de GGZ Rijnstreek, Woningbouwstichting wonenCentraal en de gemeente Alphen aan den Rijn om te komen tot een uniek en vernieuwend project, de woonzorgwijk Zegerkwartier. Mensen met en zonder psychiatrische aandoening gaan samen wonen in een nieuw te bouwen wijk, die voorzien wordt van een kliniek met 24 uur zorg. Daarnaast verrijst er een dagactiviteitencenrum, het Trefpunt. Inmiddels is het project door het College Bouw Zorginstellingen aangewezen als Ďgood practiceí. De woonzorgwijk heeft daarmee een voorbeeldfunctie voor andere gemeenten en zorginstellingen in Nederland.
Film
Lameijer.Com Mediaproducties werkt samen met talentvolle creatieven
Lameijer.Com | Amsterdam | T (020) 233 25 85 | M (06) 533 671 25 | info@lameijer.com